De brommobiel: wie kent hem nog? Dit vervoermiddel is iets dat vooral nostalgische gevoelens in mensen oproept. Brommobielen werden vroeger gebruikt door ouderen en gehandicapten maar worden vandaag de dag ook door jongeren gebruikt. Wat is een brommobiel precies en wat is het verschil tussen een brommobiel en een auto? Dat lees je hier!
Meer over de brommobiel
De brommobiel is een bromfiets op vier wielen en lijkt op een verkleinde versie van een personenauto. De brommobiel staat vandaag de dag vooral bekend als de 45 km auto. Vandaag de dag zijn er brommobielen op de markt die niet meer van een auto te onderscheiden zijn. De brommobiel biedt ruimte aan twee personen en heeft een maximale snelheid van 45 km per uur.
Wat zijn de verschillen met een auto?
Allereerst zie je meteen de uiterlijke verschillen tussen een brommobiel en een auto. Een brommobiel is namelijk een stukje kleiner en zal daarom meteen opvallen naast de auto. De brommobiel is bezig aan een echte opmars, aangezien er steeds meer mooie modellen op de markt komen. Wat is het verschil tussen een brommobiel en een auto? Hier vind je een overzicht van de verschillen:
De brommobiel heeft een maximale snelheid van 45 km per uur en wordt gerekend onder langzaam verkeer. Je rijdt ermee op de rijbaan en op provinciale wegen.
Een brommobiel mag maximaal 350 kg wegen. Een personenauto weegt normaal gesproken meer dan het dubbele.
De brommobiel biedt ruimte aan twee personen, bij de meeste personenauto’s kunnen er minimaal 4 mensen in, maar er zijn ook auto’s waar meer passagiers in passen.
De voordelen van een brommobiel
Er zijn verschillende redenen waarom het interessant is om voor een brommobiel te kiezen. Voor het rijden in een brommobiel heb je, anders dan voor een elektrische fiets, een rijbewijs nodig, maar je mag deze auto ook besturen als je een rijbewijs A (motorfiets) of rijbewijs AM (bromfiets) hebt. Dit betekent dat de kans groot is dat je de brommobiel mag besturen. Als jouw rijbewijs B is verlopen of je geen autorijbewijs hebt, kun je wel de brommobiel besturen. Ook als er een andere reden is waarom je geen personenauto of Cybertruck kunt of wilt besturen is de brommobiel een uitkomst. Heb je geen enkel rijbewijs? Voordat je een brommobiel mag besturen, hoef je alleen het rijbewijs voor de brommobiel te halen.
Een ander voordeel van de brommobiel is dat deze vrij goedkoop is om te besturen. Je betaalt namelijk geen motorrijtuigenbelasting voor deze auto. Daarnaast is een brommobiel ook vrij zuinig met brandstof. Er zijn daarnaast ook steeds meer elektrische modellen beschikbaar, waardoor je ook in dit geval een duurzame en zuinige keuze kunt maken. Rijdt de gewenste brommobiel toch op diesel? Ook hierin zit een laag verbruik. Qua onderhoud ben je met de brommobiel ook een stuk voordeliger uit. Ga je met een brommobiel op pad? Dan kun je deze op veel plekken parkeren.
Heeft de brommobiel ook nadelen?
Natuurlijk, de brommobiel is lekker compact, je kunt hem besturen zonder rijbewijs B en daarnaast heeft deze 45 km wagen nog meer voordelen. Maar zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden, mocht je overwegen om een brommobiel aan te schaffen? Hier vind je mogelijke nadelen op een rij:
Snelheid: een duidelijk nadeel is natuurlijk dat er aan deze voertuigen een maximale snelheid zit van 45 km per uur.
Minder ruimte: de auto biedt ruimte aan twee personen, maar heeft verder niet veel ruimte voor bijvoorbeeld bagage.
Rijden op de weg: de brommobiel dient op de normale rijbaan te rijden. Dit betekent dat je vaak een stuk langzamer zal gaan dan de rest van het verkeer en dit kan bijvoorbeeld in het donker onveilig voelen.
Schade-gevoelig: een brommobiel is lichter dan een normale auto en dit komt door de lichte constructie. Bij een aanrijding is jouw auto hierdoor minder goed beschermd.
Brommobiel verzekeren vs. auto verzekeren
Je hoeft dan geen rijbewijs B te hebben voor een brommobiel: dit betekent niet dat je hem niet hoeft te verzekeren. Ook voor dit voertuig heb je een verzekering nodig. Je moet een verzekering voor een bromfiets hebben voordat je met de auto de weg op gaat. Een WA-verzekering is voldoende: je bepaalt zelf of je hier nog een extra dekking aan toevoegt. Mocht je een aanrijding krijgen met je brommobiel, dan is het prettig dat je verzekerd bent.
Brommobiel kopen? Dit zijn je mogelijkheden
Er zitten genoeg voordelen aan de aanschaf van een brommobiel. Wanneer je dit voertuig wilt aanschaffen, zijn er heel wat mogelijkheden. Welke merken bieden een brommobiel aan? Hier lees je meer informatie over de meest bekende brommobiel merken.
Aixam
Het merk Aixam is een van de bekendste als het gaat om brommobielen. De auto’s van het merk staan bekend om de strakke vormgeving en de mooie belijning. Het interieur van de auto’s is mooi en is van alle gemakken voorzien. Aixam heeft een van de veiligste modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Alle auto’s van het merk zijn voorzien van een Kubota motor. Van Aixam zijn onder andere de modellen City, Crossline, Sensation en Coupé verkrijgbaar.
Ligier
Het merk Ligier is ook geen onbekende in Nederland. De auto’s van het merk staan vooral bekend om de ronde vormgeving. Ook zijn er door de jaren heen verschillende veranderingen doorgevoerd, waardoor de auto nog soepeler rijdt. Bij Ligier is het mogelijk om te kiezen uit de modellen JS RC en JS50. Sinds kort is ook de Ligier MYLI verkrijgbaar: de nieuwe, 100% elektrische brommobiel.
Microcar
Microcar is een merk dat eerst zelfstandig was maar inmiddels is samengegaan met Ligier. Dit betekent dat de brommobielen van Microcar dezelfde Lombardini motor hebben als Ligier modellen. Bij Microcar vind je onder andere de Microcar Due en de Microcar M.Go. De brommobielen van het merk zijn sterk en kunnen tegen een stootje. Als het je om luxe gaat, is een model van Aixam wellicht beter.
JDM
JDM is een Frans merk dat al tientallen jaren actief is en sinds de jaren 90 ook op de Nederlandse markt. Het assortiment van JDM bestaat onder andere uit Xheos, Xheos Must en City. Het grote voordeel van JDM brommobielen is dat ze niet alleen goed betaalbaar zijn, maar ze bieden ook precies wat je nodig hebt om comfortabel te kunnen rijden.
Ontdek de mogelijkheden voor een brommobiel
Het verschil tussen een brommobiel en een auto is duidelijk: de brommobiel is kleiner, lichter en langzamer. Maar er staan wel andere voordelen tegenover, waardoor het wellicht aantrekkelijk kan zijn om deze auto te kopen. Er zijn genoeg dealers beschikbaar waar je terecht kunt voor de aanschaf van een brommobiel. Het is daarnaast ook aan te raden om te kijken of je een tweedehands model kunt vinden. Je bespaart hiermee flink op de kosten en daarnaast hoef je niet altijd aan kwaliteit in te leveren. Bepaal van tevoren wel of je dit bij een dealer wilt doen of een particulier. Beide hebben voor- en nadelen.
Aanbieding
Wil u precies weten wat voor Brommobiel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Brommobiel specialisten in uw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heeft u de prijzen al in huis zodat u eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heeft u de Brommobiel specialist gevonden die uw project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doet u bij ons volledig vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Brommobiel Offertes, Gratis!